UKR
Четвер 25 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

ЦІКАВИНКИ ДЛЯ КЛУБУ «МОЛОДА СІМ’Я»


23.02.2015

22 лютого у затишному залі Каховського історичного музею зібралося чергове засідання клубу «Молода Сім’я». Воно стало яскравим та незвичним і, що дуже важливо, цікавим не тільки дорослим гостям клубу, але і нашим маленьким друзям, які прийшли разом зі своїми батьками.

 Начальник відділу у справах молоді та спорту Віктор Зубков продемонстрував присутнім патріотичні відеоролики: “З любов’ю до захисників державного кордону” від Анастасії Кашуліної (курінь “Мандрівник”) та “Гетьман у чорному оксамиті” від Каховського Козачого товариства.

Цього дня ведуча клубу Владислава Базилевич (головний спеціаліст відділу організаційно-кадрової роботи, інформаційної політики та взаємодії з громадськістю) приготувала для гостей різні цікавинки серед яких і повітряні кульки, і смачні яблучка, і невеличкий екскурс в історію клубу та його символа. І дійсно, яблука, як чарівний елемент, згадувався в міфології різних народів світу, у тому числі і в слов’янській міфології та весільних обрядах. Яблуко як символ вічної молодості (молодильні яблука) фігурує в багатьох казках. Яблуко також є частиною багатьох гербів (у геральдиці яблуко є символом миру та одним із знаків влади монарха). На одному з гербів присутні побачили дуже цікаву картину: три яблука несе на своїй спинці їжачок! Це герб села Єжковіце (Южноморавский регіон, Чехія).
Та й взагалі, мабуть, у Чехії дуже люблять їжачків, так як з задоволенням поміщають їх на герби. Ще один приклад: місто Їглава - столиця краю Височина. На гербі міста красується їжак - символ Їглави, а місцеве пиво називається «Їжачок».

Здавалося, чому б це гостям клубу цікавитися їжаками?! Справа в тому, що нещодавно Ігор Даниленко - головний архітектор Каховської райдержадміністрації передав в дар Каховському історичному музею свою дивовижну колекцію забавних, чарівних, милих, кумедних, скромних і мудрих їжаків. То ж завідувач Каховським історичним музеєм Світлана Сидьолкіна підготувала для гостей клубу та їх діточок тематичну екскурсію з демонстрацією мультфільмів, загадками і частуваннями. Ігор Анатолійович із задоволенням розповів присутнім, що його колекція розпочалася із романтичного захоплення. Навчаючись в Одесі він познайомився з красунею Ольгою, студенткою медичного закладу, яка невдовзі стала його дружиною. Саме їй на одному з побачень він вперше подарував їжачка, як натяк на строгий характер дівчини. З цього й почалося захоплення: Ігор дарував Ользі їжачків, виготовлених на Ленінградському фарфоровому заводі, Московській художній фабриці, їжачків, привезених з Литви, Білорусі, Китаю, Італії, Мексики та Маврикія, їжаків з Дубаї та Хабаровська. Географія колекції просто вражає.

На завершення заходу усі присутні змогли поласувати смачними яблучками “від їжачка”, цукерками та печивом.

 

 

 ©Фотографії Владислави Базилевич