UKR
Четвер 25 Квітня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

БІБЛІОТЕЧНА ТУСОВКА ВИХОДИТЬ НА НОВИЙ РІВЕНЬ


09.12.2019

7 грудня, в суботу (!), о 20.00 (!!) читачі прийшли до бібліотеки гімназії, одягли навушники й під’єдналисяся до ефіру радіо "Сковорода". На радіохвилях опиняються Сергій (Колос) Мартинюк з «Фіолету», Ліза Будицька, «Kozak System», у проміжках між інтерв’ю - мікс української сучасної музики від DJ Глобін та DJ Муха. Молодь танцює в навушниках. У бібліотеці тиша... Ну... майже =) Так Каховка вперше долучилася до Всеукраїнської акції «Тиха вечірка ІІІ». Охочі взяти участь у вечірці натхненного готувалися заздалегідь: креативно оформили локацію, запаслися чаєм, смаколиками й гарним настроєм. Зацікавили присутніх і найсвіжіші надходження - майже 90 книг, щойно отриманих від Київської Національної бібліотеки ім. Я.Мудрого (дуже вчасно!).
Щодо історії «Тихих вечірок», усе почалося з Луганщини, невеличкого містечка Старобільська. Там Луганська обласна універсальна наукова бібліотека запропонувала колегам з усієї країни провести у себе тиху вечірку. Автор ідеї, старобільський активіст Сергій Летучий, наголосив, що мета вечірки - підтримати сучасну українську культуру, привернути увагу молоді до бібліотек, літератури, музики, видавництв.
Темою ІІІ вечірки було оголошено «Інклюзію в сучасній культурі». Тож ведуча Юлія Гемберг у прямій трансляції на Facebook обговорювала з гостями, крім творчості й перспектив бібліотек, акцію «16 днів проти насильства», стосунки толерантного суспільства й української культури, інклюзивні діалогові простори та Міжнародний день людей з інвалідністю. Вперше розмова синхронно перекладалася жестовою мовою. Організатори запевняють, що така вечірка проходитиме щороку і щоразу підніматиме нові теми, але принциповим залишається те, що локація вечірки - приміщення бібліотеки, і музика лунає (в ідеалі) не з колонок, а в навушниках. Це забезпечує слухачам особливі враження. Які саме, спитаєте ви?
«Хочеться подякувати за надзвичайну ідею. Цей захід допоміг мені зрозуміти, що є велика кількість людей зі спільними інтересами, які залюбки відвідають таку вечірку. Чекаємо на анонси наступних вечірок».
«Для мене тиха вечірка була наче яскравий вогник за останні декілька тижнів. Усе було по-домашньому затишно та комфортно. Такий формат вечірок у бібліотеках набагато цікавіший, ніж вечірки у клубах та гучних компаніях».
«На жаль, не вийшло відвідати Тиху вечірку, але я отримала насолоду навіть від підготовки до цього заходу»
Організатори та партнери заходу:
- Програма розвитку ООН із відновлення та розбудови миру;
- Луганська обласна універсальна наукова бібліотека;
- Луганська обласна Асоціація організацій людей з інвалідністю;
- Наукова бібліотека ім. М.Максимовича (Київський Національний Університет ім. Т.Шевченко);
- Бібліотечний простір «Оціум 51»;
- Соціально-культурний проект «БезМеж»;
- Молодіжна секція Української бібліотечної асоціації;
- Благодійний фонд Сергія Жадана;
- Культурно-освітній проект «Будуємо Україну Разом»;
- «Українська академія лідерства»;
- Молодіжна громадська ініціатива "Allinclusive ";
- Good Library;
- БЕЗМЕЖ
- Night Ambassadors
- Програму підтримують 11 міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.
На завершення подякуємо ініціатору проведення в Каховці Всеукраїнської акції «Тиха вечірка ІІІ», завідувачу бібліотеки Каховської гімназії Стрельчук Світлані Іванівні, президенту гімназійного учнівського парламенту Ангеліні Волощук та всім педагогам і учням навчального закладу за таку цікаву і нову для Каховки форму виховання і дозвілля молоді. Каховські організатори підтримують ідею Тихих вечірок і з нетерпінням чекають на наступну!

Фото: