UKR
П'ятниця 29 Березня 2024 року subscribe_imgПідписатися на новини
kaxobka
Офіційний сайт Каховської міської територіальної громади
Версія сайту для людей з вадами слуху та зору

архів новин


2024 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 1970

25 ВЕРЕСНЯ 1941 РОКУ. ТРАГІЧНІ СТОРІНКИ МИНУЛОГО


25.09.2014

    altСімдесят три роки тому тому, у вересні 1941 року у Каховку увійшли війська фашистської Німеччини. Два довгих роки місто було окуповане гітлерівцями. Незліченні страждання, горе і смерть принесли ці роки мешканцям нашого рідного міста. Особливо трагічною була доля єврейського населення, яке становило у 1941 році, за різними підрахунками, від 10 до 25% від загальної кількості каховчан.

    Саме 25 вересня 1941 року стало одним з найстрашніших днів в історії нашого краю. У поліцію зігнали біля тисячі каховчан, переважну більшість яких становило єврейське населення, та почали масові розстріли (це місце зараз на дні Каховського водосховища). Після цього почали вивозити на хутір Терни (поблизу Малої Каховки) жінок, дітей та літніх людей. За допомогою зрадників-поліцаїв привозили людей до колодязя глибиною 40 метрів, де розстрілювали, а потім мертвих або поранених кидали до криниці. Дітей, щоб не витрачати кулі, кидали живцем та засипали землею. Очевидці малокаховчани згадують, що, ідучи вранці на роботу, бачили калюжі крові та чули стогін вмираючих... Ще багато років каховчани не могли проходити повз це місце без сліз та назавжди запам’ятали імена рідних, друзів або сусідів, які навічно залишилися в тому колодязі...
    І ось 5 вересня 2014 року на цьому самому місці на урочисту церемонію відкриття нового пам’ятника жертвам цієї страшної трагедії зібралася громадськість міста та району, представники міської єврейської громади, працівники Каховського історичного музею, нащадки тих, хто загинув у цьому колодязі 73 роки тому. На чорному мармурі — імена і вік закатованих: від немовля до 80 років...
    Цікавою є історія створення цього пам’ятника. Мешканець м. Кельн (Німеччина), президент компанії “УТС Туристик” Борис Зак, рідні якого (бабуся, дідусь та дядько) загинули у цьому колодязі, вже давно мав намір увічнити на рідній землі пам’ять про трагічно загиблих. Організаційну підтримку у розробці проекту пам’ятника надав його давній друг та партнер, директор “Інтерстрой” Ігор Калашник. Благородна справа об’єднала і мешканців Каховки і Каховського району: матеріалами своїх досліджень поділилися завідуюча Каховським історичним музеєм Світлана Сидьолкіна, краєзнавець Алла Яблонська, керівник районної організації воїнів-інтернаціоналістів Костянтин Мєшков, колишній каховчанин Леонід Гроссман, батько якого особисто знав багатьох із тих, хто загинув на хуторі Терни та багато років присвятив збору та збереженню цієї інформації. А розробив проект пам’ятника, який і було урочисто відкрито, архітектор Ігор Даниленко.
    Сподіваємось, що новий пам’ятник стане не лише місцем увічнення пам’яті жертв кровопролитної розправи, а й послужить постійним нагадуванням та застереженням молодому поколінню, яке не знало жахів війни, до чого може призвести бажання одних людей панувати над іншими за расовою, національною, релігійною або ідеологічною ознакою.

Фото: